Programma's

01. Bestuurlijke Zaken

Wat zijn de ontwikkelingen?

In het uitvoeringsprogramma ‘Groen en Duurzaam Doen!’ zijn gedeelde bestuurlijke waarden afgesproken.  Deze waarden gaan over hoe de raad met elkaar en met college en organisatie wil (samen)werken. Deze waarden helpen om het werk voor de samenleving op een positieve en betrouwbare manier uit te voeren. En dat is nodig omdat de samenleving volop in beweging is. Zowel wereldwijde als landelijke thema’s hebben invloed op het leven in Nederland en daarmee ook in onze gemeente. Dicht bij de inwoner kunnen we met goed bestuur van betekenis zijn. De ambitie om dit te doen volgens een aantal bestuurlijke waarden is hierbij helpend en noodzakelijk. Dat begint met het tijdig betrekken van elkaar en de inwoners, het voeren van het goede gesprek en transparante besluitvorming.


De gemeente heeft een actieve rol bij het in beeld brengen en duiden van de situatie en bij het verbinden van mensen en ideeën om samen te werken aan oplossingen. Het bereiken en betrekken van inwoners, ondernemers en andere stakeholders bij plannen, visies en beleid blijft in 2025 een belangrijk doelstelling.  In juni 2024 is het nieuwe participatiebeleid vastgesteld. Dit beleid voegt het Participatiekader voor externe initiatieven (2021) en het gemeentelijk participatiebeleid ‘Sluit je aan? #Verbinden #Doen! (2017) samen. Dit beleid wordt verder geïmplementeerd en op den duur geëvalueerd op werkbaarheid en effectiviteit, om de aanpak verder te optimaliseren. Daarnaast introduceren we een toolbox met concrete instrumenten en methoden waarmee participatieactiviteiten effectief kunnen worden uitgevoerd. Ook geven we training aan onze medewerkers om hen te voorzien van de vaardigheden en kennis die nodig zijn om de nieuwe participatieaanpak succesvol toe te passen.

De snelle ontwikkelingen en bijbehorende risico’s op het gebied van privacy, informatiebeveiliging en gegevensbescherming maken het meer dan ooit van groot belang om hier veel tijd en aandacht aan te schenken. De nadruk zal in 2025 liggen op bewustwording door middel van een gemeentebrede training met als inzet een continue aandacht voor bescherming van persoonsgegevens. Daarnaast werken we op dit gebied samen in regionaal verband voor een betere grip en weerbaarheid.

Als gemeente blijven we investeren in de samenwerking met andere gemeenten en specifiek met gemeenten in onze regio. Dit doet we onder andere binnen de netwerksamenwerking U10, waarbij het Integraal Ruimtelijk Perspectief (IRP) een belangrijk kader is. Binnen de U10 richten we ons onder andere op de samenwerking rondom regiopoorten en vitale kernen. We werken ook samen met andere gemeenten binnen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vereniging voor middelgrote gemeenten M50. In 2025 blijven we actief in de financiële lobby richting het Rijk. Doel van de financiële lobby zijn betere financiële verhouding tussen Rijk en gemeenten. In lijn met de uitgangspunten van het uitvoeringsprogramma blijven we onze wensen en aandachtspunten onder de aandacht brengen.

Lasten & baten

Bedragen x € 1.000

3.280

2,0%

511

0,3%

Deze pagina is gebouwd op 09/25/2024 08:08:23 met de export van 09/25/2024 08:03:23