Programma's

04. Omgevingskwaliteit

Wat zijn de ontwikkelingen?

Omgevingsprogramma's
Nadat de Omgevingsvisie in 2023 is vastgesteld door de Raad zijn er 2 Omgevingsprogramma’s opgestart: Vitale dorpen en Buitengebied in balans. Doel daarvan is om de ambities uit de Omgevingsvisie te vertalen in beleid dat vervolgens concreet wordt opgenomen in de Omgevingsplannen. We verwachten in 2025 concrete beleidsvoorstellen aan de raad te kunnen voorleggen.

U10: Integraal Ruimtelijk Perspectief (IRP)

In het IRP, die door de Raad is vastgesteld, worden verschillende ruimtelijke opgaven met elkaar verbonden en worden analyses en ideeën gemaakt en ontwikkeld over de ruimtelijke vraagstukken. Sinds de vaststelling is begonnen aan de uitvoering op gemeentelijk en regionaal niveau. Wij zijn hier actief onderdeel van en proberen in dit gremia zoveel mogelijke onze belangen naar voren te brengen. Sinds de vaststelling zijn er nieuwe ontwikkelingen (bijvoorbeeld bodem en water sturend) die maken dat we de voortgang moeten evalueren.
|
Wonen
De woningmarkt blijft  in 2025 een belangrijk onderwerp van het Uitvoeringsprogramma2023-2026 “Groen en Duurzaam Doen!”. Er wordt stevig ingezet op onze doelstelling van 167-187 extra woningen per jaar. Deze woningen zijn noodzakelijk voor de huisvesting van onze woningzoekenden en op de lange termijn voor de vitaliteit van onze dorpen. De gemeente heeft nauwelijks eigen woningbouw locaties. Voor het splitsing van woningen, transformatie van niet woningen in woningen en het realiseren van nieuwbouwwoningen op percelen in privaat bezit is het van belang om de juiste omstandigheden te creëren waardoor eigenaren gestimuleerd worden om hun percelen te gaan ontwikkelen. De gemeente probeert dit waar mogelijk te faciliteren Dit moet kwalitatief goede woningen opleveren, met o.a. veel groen, klimaatbestendigheid, biodiversiteit, duurzaamheid.  Ook de andere ambities zoals opgenomen in de Woonzorgvisie 2024-2029, (o.a. betaalbaarheid en de zorg component) worden zo maximaal mogelijk gerealiseerd.

Tevens wordt met de corporaties gewerkt aan het verwerken van de ambities in de visie in de prestatieafspraken met de in Utrechtse Heuvelrug werkzame woningbouwcorporaties. Het inspelen op aan wonen gerelateerde nieuwe wettelijke mogelijkheden wordt nauwgezet gevolgd en waar nodig wordt adequaat ingespeeld op

De voortgang van de implementatie van de nieuwe ‘Wet versterking regie volkshuisvesting' is van wezenlijk belang voor bewoners en woningzoekenden en vraagt extra inzet van het werkveld wonen

Concreet vanaf het moment dat de Wet versterking regie volkshuisvesting wordt vastgesteld zoals deze nu voorligt geldt dat:

- Er, naast de Woonzorgvisie, een volkshuisvestingsprogramma moet worden opgesteld en vastgesteld.
- Dat we met betrekking tot het huisvesten van alle benoemde aandachtsgroepen het aandeel nemen zoals in overleg met de regiogemeenten en de provincie Utrecht wordt overeengekomen zodat de aandachtsgroepen beter verdeeld worden over alle gemeenten.

Monumenten, cultuurhistorie en duurzaamheid

Het thema monumenten en duurzaamheid wordt verder uitgewerkt, door het opzetten van een duurzaamheidssubsidie voor gemeentelijke monumenten. Deze regeling geldt niet voor rijksmonumenten, omdat hiervoor op dit gebied al meerdere tegemoetkomingen bestaan.

De ingezette lijn met informatieavonden voor de monumenteneigenaren zal worden voortgezet.

Vanuit onze inwoners zelf en door historische verenigingen komen aanvragen voor zowel bescherming van eigen panden als voor de bescherming van gebieden. Deze vragen worden zorgvuldig getoetst aan de eigen Cultuurhistorische Waardenkaart van de gemeente, die inmiddels is vastgesteld. We moeten er voor zorgen, dat de cultuurhistorische waarden, waaronder de archeologische waarden, ook geborgd zullen worden in het Omgevingsplan van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Natuur en landschap
In 2025 is de capaciteit op Natuur & Landschap op orde om de ambities Groen gaan we doen uit het uitvoeringsprogramma uit te voeren. Kanttekening hierbij is dat er ondersteuning voor de zogenaamde gebiedsprocessen die voortkomen uit het UPLG nodig zal zijn. Vanuit de provincie is daar financiële ondersteuning voor geboden. Deze is inmiddels aangevraagd.

De gemeente actualiseert het Groenbeleid en geeft hiermee concreter richting aan de kwalitatieve en kwantitatieve vergroening van de gemeente. Het Bomenbeleid (inclusief herplantbeleid) wordt ter vaststelling aan de raad voorgelegd en er wordt in beeld gebracht wat nodig is om de groenste gemeente van Nederland te worden. Samen met gebiedspartijen werkt de gemeente aan de transitie in het landelijk gebied. Natuur & Landschap heeft een prominente plek in gemeentelijke, regionale en provinciale programma’s en projecten zodat dit onderwerp vanaf de beginfase van ontwikkelingen wordt meegenomen.

Groen en Duurzaam doen
De gemeente werkt aan een groenere, biodiversere en klimaatbestendigere openbare ruimte, door bijvoorbeeld het ontharden en ontstenen van bermen en verharding en het voeren van ecologisch maaibeleid. Met de doorontwikkeling van het Groenstructuurplan worden kaders en regels voor de uitvoering opgesteld en waar nodig vertaald naar het Omgevingsplan. De opgaven op het gebied van biodiversiteit, flora en fauna, hittestress etc. worden opgenomen in reguliere werkzaamheden en in 2025 wordt een groennorm vastgesteld. In het buitengebied werkt de gemeente aan de transitie van het landelijk gebied, onder andere door pilots naar natuurinclusievere landbouw en het herstel van Kleine Landschapselementen te stimuleren en faciliteren.

In de kernen zijn veel enthousiaste en kundige vrijwilligers aan de slag met het verhogen van de biodiversiteit. De gemeente faciliteert en ondersteunt deze inwoners waar mogelijk, bijvoorbeeld door co-financiering.|

Biodiversiteit, flora en fauna
Biodiversiteit, flora en fauna lopen als een rode draad door werkzaamheden. De gemeente ontwikkelt beleidskaders en vertaalt dit waar nodig in het Omgevingsplan.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
De Utrechtse Heuvelrug is één van de 21 bijzondere natuurgebieden die in Nederland zijn aangewezen als nationaal park. De gemeente is trots op dit gebied en werkt in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH) door middel van een samenwerkingsagenda 2023-2028 aan de bescherming en versterking van dit bijzondere gebied. Duurzame, natuurgerichte recreatie en mobiliteit, de realisatie van de Blauwe Agenda en het robuuster en brandveiliger maken van het bosgebied zijn speerpunten.

U10
In 2025 werken de gemeenten aan de uitvoering van opgaven in het buitengebied, zoals een groen-blauwe dooradering.

Stuurgroep Kromme Rijnlandschap
Via de Stuurgroep Kromme Rijnlandschap werkt de gemeente aan het behoud en versterken van het kleinschalig agrarisch landschap in de Kromme Rijnstreek. In 2025 zijn herstel van kleine landschapselementen en de toename van biodiversiteit, onder andere met de Beedeals, speerpunten.
Samen met de andere deelnemende gemeenten uit de Stuurgroep Kromme Rijnlandschap actualiseren we het Landschapsontwikkelingsplan (LOP).

Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG)
De provincie Utrecht heeft van het rijk de opgave om een Programma Landelijk Gebied op te stellen. Versterking van Natura 2000 gebieden en de transitie naar een natuurinclusieve, diervriendelijke duurzame landbouwsector met toekomstperspectief zijn hierbij belangrijke opgaven. De gemeente sluit hierbij aan door deel te nemen aan de Regionale Stuurgroep Oost en de projectgroepen van de drie deelgebieden waar onze gemeente onderdeel van uitmaakt. Bij de gebiedsgerichte uitwerking brengt de gemeente in beeld wat nodig is om eigen projecten en opgaven uit te kunnen voeren. We hebben het dan over: klimaat, biodiversiteit, stikstof, bodem-en watersturende maatregelen en duurzame landbouw. (Naast deze opgaven krijgt het landelijk gebied ook te maken met duurzaamheidsopgaven zoals die door de provincie zijn opgelegd. In het buitengebied worden claims op de ruimte gelegd om de duurzaamheidsambities waar te kunnen maken.)

Binnen de Regionale Stuurgroep Oost werken we samen met de provincie, terrein beherende organisaties, natuurorganisaties, LTO, waterschappen en andere gemeenten. Binnen de drie deelgebieden Kromme Rijnstreek, Utrechtse Heuvelrug en Vallei Utrecht werken we aan gezamenlijke gebiedsagenda’s, waarin de maatregelen uit het UPLG uitgewerkt worden en lokale processen gestart worden.

Groen Groeit Mee (GGM)
Op provinciaal niveau werkt de gemeente in Groen Groeit Mee met omliggende regio’s, waterschappen en provincie om de groene opgaven gelijk op te laten gaan met die van verstedelijking en mobiliteit. Er wordt een Groenfonds ontwikkeld en er worden afspraken gemaakt om groen vanaf de beginfase in ruimtelijke plannen op te nemen. Er loopt een pilot waarbij wij samen met de gemeente Veenendaal een nieuw recreatief plan ontwikkelen bij De Roode Haan, nabij de woningbouwontwikkelingen in Veenendaal.

Dierenwelzijn
De gemeente bevordert dierenwelzijn door de uitvoering van de wettelijke taken goed te borgen en dierenwelzijn mee te nemen in de integrale afweging bij het maken van beleid. Na vaststelling van de bij de nota Dierenwelzijn behorende Uitvoeringsagenda zijn de speerpunten bekend en worden de acties uitgevoerd.

Wonen
Na het vaststellen van de Woonzorgvisie in 2024 volgt nu het inzetten op de uitvoeringspunten zoals opgenomen in de Woonzorgvisie (punt 3a.2). We vervolgen onze acties van het actief aanjagen en het monitoren van de bouwprogrammering (punt. 3a.4). In vervolg op de zoektocht naar locaties worden de eerste flexwoningen geplaatst (punt 3a.8). Tot slot wordt verder gewerkt aan de mogelijkheden om de doorlooptijden te verkorten als vervolg op de uitgevoerde quickscan (punt 3a.9).

Lasten & baten

Bedragen x € 1.000

6.167

3,8%

24

0,0%

Deze pagina is gebouwd op 09/25/2024 08:08:23 met de export van 09/25/2024 08:03:23