Programma's

06. Sociale basis

Wat zijn de ontwikkelingen?

  • Wettelijke ontwikkelingen

Wet integrale suïcidepreventie
Medio 2024 hebben de Tweede en Eerste Kamer de Wet integrale suïcidepreventie aangenomen. Met deze nieuwe wet wordt beleid rondom suïcidepreventie vastgelegd en verstevigd. Het wordt een plicht van de overheid om zich in te zetten voor suïcidepreventie. Dit wordt verankerd in de Wet publieke gezondheid. De Rijksoverheid gaat een Landelijke Agenda Suïcidepreventie opstellen. Gemeenten krijgen de opdracht om daarbij aan te sluiten en lokaal invulling aan te geven. Hiervoor is ook een Specifieke Uitkering in voorbereiding.

Overige ontwikkelingen
Tijdelijke opvang Oekraïne
De gemeentelijke opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Woonoord eindigt per 1 april 2025. De gemeente wil de opvang voortzetten en is met diverse partijen in gesprek om een nieuwe locatie te vinden.

Gezondheidsbeleid
In de uitvoeringsagenda ‘Samen Leven Samen Doen’ is het opstellen van gezondheidsbeleid opgenomen, waarin onder andere de thema’s van het preventieakkoord terugkomen. De Wet publieke gezondheid (Wpg) schrijft voor dat elke gemeente een lokale nota gezondheidsbeleid opstelt, afgeleid van de landelijke nota volksgezondheid.

Doelgroepenvervoer
Doelgroepenvervoer omvat sociaal-recreatief Wmo-vervoer, leerlingenvervoer en jeugdhulpvervoer. Sinds 1 september 2024 rijdt een nieuwe vervoerder voor het sociaal-recreatief Wmo-vervoer, ook wel de regiotaxi. Per 1 januari 2025 rijdt deze vervoerder ook de ritten voor het leerlingenvervoer en jeugdhulpvervoer. Dit leidt tot een andere verdeling van de vervoerskosten wat tot gevolg heeft dat de kosten voor het leerlingenvervoer stijgen ten opzichte van het vorige contract en voor het regiotaxi iets dalen of gelijk blijven.

In 2025 blijft de gemeente ook inzetten op toekomstbestendig vrijwilligersvervoer voor de gehele gemeente. Naast dat laagdrempelig vervoer belangrijk is om deel te nemen aan de samenleving, is dit ook één van de  beheersmaatregelen voor de kosten van de regiotaxi.

Alternatieven voor aangepast leerlingenvervoer
De gemeente is verantwoordelijk voor een veilige en efficiënte vervoersregeling voor leerlingen, die daar op grond van de Verordening bekostiging leerlingenvervoer in aanmerking voor komen. Samen met ouders en verzorgers en de scholen onderzoekt de gemeente duurzame en praktische alternatieven voor het aangepast vervoer in taxi's in aansluiting op de mogelijkheden van de leerlingen. Denk hierbij aan: tegen een vergoeding zelf rijden, gebruik maken van het openbaar vervoer of een elektrische fiets, carpoolen.

Onderwijshuisvesting : uitvoering Integraal Huisvestingsplan
Basisscholen Dolfijn en Daltonschool Nicolaas zullen in 2025 verhuizen naar tijdelijke huisvesting zodat het schoolbestuur verder kan met de sloop en vervangende nieuwbouw. In samenhang met de ontwikkelingen rond de dorpsvoorzieningen Maarn zal voor de Meent worden begonnen met een plan van aanpak en zal een voorbereidingskrediet beschikbaar worden gesteld, net als voor de Kring Sparrenlaan in Driebergen. Voor de Ontdekkingsreis komt eind 2024 het investeringskrediet beschikbaar en zal in 2025 worden gestart met de sloop- en nieuwbouwwerkzaamheden.

Onderwijshuisvesting: School Asielzoekerscentrum (AZC) Leersum
De vervangende nieuwbouw van de AZC-school, die is gefinancierd met behulp van geld van het COA, wordt afgerond in 2025.

Vervanging kunstgrasvelden
Op basis van het Meerjaren Investeringsplan realiseert de gemeente de vervanging van de volgende kunstgrasvelden:
- Shinty Driebergen - veld 3
- FC Driebergen - veld 1
- Dalto Driebergen - veld 2
- Korfbal Doorn - veld 1
- DEV Doorn - veld 1
- SVMM Maarn - veld 1

Allemanswaard - sporthal de Ploeg Amerongen.
Na het uitvoeren van een onafhankelijk haalbaarheidsonderzoek naar de renovatie van sporthal de Ploeg, dan wel een nieuw te realiseren sportaccommodatie, zal er een besluit worden genomen over de toekomst van de sportvoorzieningen in Amerongen.

Dorpsvoorzieningen Maarn en Maarsbergen.
Op basis van de ontwikkelstrategie zullen de eerste stappen genomen worden in de ruimtelijke ontwikkelingen op het Trompplein en aan de Breeschotenlaan.

  • Voortgang uitvoeringsprogramma

Binnen de uitvoeringsagenda Samen Leven, Samen Doen en het plan van aanpak in het kader van het Gezond en Actief Leven akkoord zet de gemeente verder in op het versterken van de sociale basis in de gemeente. Daarnaast is het proces gestart om te komen tot realisatie van de dorpsvoorzieningen in Maarn . Op basis van het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) wordt uitvoering gegeven aan de realisatie van nieuwbouw van scholen.

Lasten & baten

Bedragen x € 1.000

20.917

13,0%

3.191

2,0%

Deze pagina is gebouwd op 09/25/2024 08:08:23 met de export van 09/25/2024 08:03:23