Programma's

03. Dienstverlening

Wat zijn de ontwikkelingen?

Inleiding
De kerntaak van de gemeente is het leveren van diensten en voorzieningen aan haar inwoners om het welzijn, de veiligheid en de leefbaarheid in de gemeente te behouden en te bevorderen. Het is essentieel om de dienstverlening op een goede  en veilige manier in te zetten. Dat dit, daar waar het mogelijk is, op een digitale manier gebeurt, is inmiddels vanzelfsprekend. Bijblijven op alle ontwikkelingen die digitalisering met zich meebrengt blijft belangrijk. Denk hierbij aan wetgeving, gegevenskwaliteit, bescherming van privacygevoelige gegevens en beveiliging van beschikbare informatie. De gemeente volgt hierbij het Rijks- en VNG-beleid op het gebied van informatievoorziening en informatiebeveiliging.

Ontwikkelingen wetgeving
Voor de dienstverlening zijn de volgende ontwikkelingen de komende periode belangrijk. De implementatie van nieuwe wetten zoals de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv), de nieuwe Archiefwet en verbeteringen van privacy- en gegevensrichtlijnen zoals NIS2. Voor wat betreft de Wet open overheid (Woo) wordt verwezen naar de paragraaf Wet open overheid.

Dienstverlening nabij: Informatiepunt Digitale overheid (IDO) in de bibliotheek
In alle bibliotheken zijn zogenaamde IDO’s ingericht. Inwoners die informatie nodig hebben of hulp zoeken bij het omgaan met de (digitale) overheid kunnen hier terecht. Ook kunnen inwoners hier terecht voor informatie over de dorpsnetwerken. De Sociale Dorpsteams zijn tevens gesitueerd in de bibliotheken. Zo komen vragen over en hulp bij de gemeentelijke (digitale) dienstverlening samen met laagdrempelige persoonlijke dienstverlening.

Dienstverlening toegankelijkheid
De website en apps van de gemeente moeten voor iedereen toegankelijk zijn, zodat iedereen gelijke kansen heeft om mee te kunnen doen in de digitale samenleving. Voor alle websites en mobiele apps van de gemeente is een toegankelijkheidsverklaring verplicht. De verklaringen zijn te vinden in het Dashboard Digi-Toegankelijk. Streven is om eind 2025 geen "Status E: Geen verklaring'-beoordelingen te hebben. Hiervoor zullen de toegankelijkheidsverklaringen van een deel van de websites in 2025 vernieuwd worden. Daarnaast blijft de gemeente aanpassingen doen om de toegankelijkheid te verbeteren. Zie ook: Programma 6: Sociale Basis: Kansengelijkheid en Inclusie

Vergunningverlening, Bouw- en Woningtoezicht

In 2025 gaat de gemeente de uitkomsten van het onderzoek "leges 2024" verder uitwerken. Hiermee wordt een nulmeting gedaan van de huidige werkwijze en kostendekkendheid. Het onderzoek voorziet in de transitie om vanuit de huidige situatie te komen tot de nieuwe effecten van de Omgevingswet.  Hierbij kan gedacht worden aan het meer vergunningsvrij maken van bouwactiviteiten binnen het Omgevingsplan. De resultaten van de pilot Omgevingsplan Amerongen worden gebruikt voor het duiden van de financiële effecten op de begroting.  

Lasten & baten

Bedragen x € 1.000

5.311

3,3%

2.850

1,8%

Deze pagina is gebouwd op 11/25/2024 17:38:37 met de export van 11/25/2024 17:32:36