Programma's

08. Lokaal ondernemerschap

Wat zijn de ontwikkelingen?

Lokaal ondernemerschap
Er is ruimte voor versterking van het lokaal ondernemerschap. Dit is een complex samenspel van maatschappelijke ontwikkelingen, individueel ondernemerschap, collectieve verbondenheid en lokale voorzieningen. Hoe dit op elkaar inwerkt, zorgt voor het al dan niet verbeteren van het ondernemersklimaat. De gemeente streeft naar een dynamisch en duurzaam ondernemersklimaat dat zowel de natuur als de leefbaarheid respecteert.

De gemeente stimuleert ondernemers om milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde praktijken te omarmen, waardoor we samen bouwen aan een toekomstbestendige lokale economie. Onze focus ligt op samenwerking en het creëren van synergiën tussen verschillende stakeholders, waaronder ondernemers, inwoners en maatschappelijke organisaties.

Met deze integrale benadering wil de gemeente niet alleen economische groei bevorderen, maar ook een positieve impact hebben op het milieu en de leefbaarheid in onze gemeente. Dit betekent dat de gemeente blijft meedenken met ondernemers en ze ondersteunt bij het realiseren van hun plannen, zolang deze bijdragen aan onze gezamenlijke doelstellingen van duurzaamheid en kwaliteit van leven.

Uitvoeringsprogramma
4d.1  De gemeente gaat in 2025 verder met het ondersteunen van ondernemers bij de transitie naar duurzamere bedrijfsvoering en een meer circulaire economie. We stimuleren de verduurzaming op bedrijventerreinen. Ook blijft de gemeente werken aan de vitalisering van vakantieparken.  

4d.2  Actieplan kwaliteitsverbetering Openbare Ruimte en versterking vitaliteit dorpscentra: de gemeente continueert inspanningen om gemeente, ondernemers en pandeigenaren beter te laten samenwerken om tot gewenste vitale dorpscentra te komen, met participatie van de inwoners. Vanuit het Uitvoeringsprogramma moet verbetering van de inrichting van de centra, met als uitgangspunt meer groen en inbreng van klimaatadaptatie, leiden tot een betere beleving van de kernen voor inwoners en bezoekers, en ontmoeting bevorderen. De gemeente ontwikkelt een actieplan kwaliteitsverbetering openbare ruimte (i.r.t. DIOR), waarin aandacht wordt besteed aan: uniforme bebording, versnelde uitvoering huidig project, en mogelijk extra regelgeving en handhaving. Daarnaast gaat de gemeente verrommeling tegen in winkelgebieden, via extra handhaving huidig beleid, het uitvoeren van extra schouws.

4d.4  In het verlengde van de Omgevingsvisie stelt de gemeente een Economisch Kader op, een strategisch overzicht dat de ambities, langetermijndoelen en prioriteiten van de gemeente op economisch gebied vastlegt. Er worden ook criteria opgenomen waarmee de gemeente ervoor zorgt dat nieuwe initiatieven aansluiten bij onze wensen op het gebied van economie en maatschappelijke welvaart. Hiermee dient dit Economisch Kader als een kapstok en leidraad voor nieuw te ontwikkelen beleid:

  • De gemeente gaat een evenementenbeleid opstellen, want de gemeente wil graag evenementen en activiteiten mogelijk maken. Tegelijkertijd staan evenementen en bepaalde activiteiten regelmatig op gespannen voet met natuurwaarden. Om de balans te brengen tussen natuur en recreatie is het benutten van de zgn. recreatiezonering het uitgangspunt.  Hiervoor zoekt de gemeente nauwe samenwerking met de Provincie Utrecht en omringende buurgemeenten om dit in 2025 mogelijk te maken.
  • Op het gebied van gastvrijheid zien we toerisme als een middel om bij te dragen aan maatschappelijke opgaven en doelstellingen. De inzet ligt niet op méér bezoekers, maar op hogere bestedingen per bezoeker en het aantrekken van doelgroepen die passen bij de kwaliteiten van onze gemeente. De gemeente gaat daarom goed kijken naar welke doelgroepen wij graag in onze gemeente willen verwelkomen. Deze aanpak sluit aan bij het verbeteren van de afstemming tussen vraag en aanbod. Hierbij ligt de nadruk op het verbeteren van de kwaliteit.

4d.4  Met het Economisch Kader als uitgangspunt gaan we voor de herijking visie bedrijventerreinen een uitgiftebeleid opstellen. Dit uitgiftebeleid is essentieel om te waarborgen dat de economische ontwikkeling wat betreft de bedrijventerreinen in onze gemeente duurzaam en leefbaar blijft.

Lasten & baten

Bedragen x € 1.000

889

0,6%

242

0,2%

Deze pagina is gebouwd op 09/25/2024 08:08:23 met de export van 09/25/2024 08:03:23